Over ons

Onderstaand filmpje geeft een indruk van een tochtje met de riksja, deze video is afkomstig van de site van Dagblad van het Noorden. DvhN toont advertenties – daar kunnen we niks aan doen.

Bron: DvhN 2018

Op deze pagina’s vind u informatie over Donoren en over onze Stichting-gegevens en ANBI-status (en Bankrekening)

‘Fietsen Alle Jaren’ is een initiatief dat overgewaaid vanuit Denemarken naar Nederland, opgepakt door de Fietsersbond, die het heeft uitgezet in de regio. In Groningen door Henk Obbink, die de initiatiefgroep coördineerde. Met ondersteuning van de gemeente konden we 2 riksja’s aanschaffen, die sinds 2016 ‘rondrijden’ in  en rondom de Stad. Het idee is om mensen, meestal ouderen, die niet meer kunnen fietsen, maar wel graag buiten zijn om te genieten van mens en natuur, het gevoel te geven van ‘de wind door je haren’. 

Fietsen Alle Jaren Groningen is sinds 2019 een stichting. We zijn nu onafhankelijk  van de moederorganisatie, maar nog wel gelieerd.  Er zijn vijf vrijwilligers en twee riksja’s, de ene gestald bij de Es (Selwerd), de andere bij de Brink (Helpman), beide locaties van Zinn. We hebben de afgelopen zomerperiode, voor zover corona dat toeliet, gefietst vanuit de Dilgt (Haren), vanuit de Es (Selwerd) en vanuit Bernlef (Paddepoel). Die laatste locatie is van Dignis/Lentis, daarmee is een vergoeding per rit is afgesproken. Verder hebben we gereageerd op een aantal ‘individuele’ vragen, b.v. dochter die als verrassing samen met haar moeder een rit maakt door de stad langs een aantal plekken waar moeder gewoond en gewerkt heeft.

Door corona is eens te meer gebleken hoe belangrijk het is om de doelgroep die wij voor ogen hebben te voorzien van de mogelijkheid om ‘erop uit te gaan’.

We zijn dit seizoen weer fris van start gegaan. Met de ANBI status die we nu hebben komen we ook in aanmerking voor giften vanuit diverse fondsen, hoewel dat in de praktijk ook weer niet zo makkelijk blijkt te zijn. Maar wie weet komen we in aanmerking voor een gift vanuit het Mamamini-Fonds, waarvoor we af en toe een aanvraag hebben ingediend.

We zijn klein, hoeven ook niet per se veel groter te worden. Toch kunnen we wel wat meer menskracht gebruiken: enthousiastelingen die ons als chauffeur van de riksja of als bestuurder/ondersteuner komen versterken. Ondersteuning in de vorm van denkkracht is minstens zo belangrijk, vooral omdat we naar een nieuwe organisatievorm zoeken: verbinding met de andere lokale initiatieven, zodat we elkaar stimuleren en helpen en zo ook landelijk bekender kunnen worden.

Heb je belangstelling of ken je iemand die hier vast interesse in heeft?

Neem dan contact op met Henk Obbink via het emailadres:

info@faj-groningen.nl